2011. június 19., vasárnap

MAGYARORSZÁGRA JÖNNEK PECÁZNI A KÜLFÖLDIEK

Nemcsak, hogy talpon maradt, de látványos növekedést is képes felmutatni a magyarországi horgászturizmus, amely tavaly 10 százalékkal bővült, s az elemzők az idei szezonban is 10-15 százalékos növekedést várnak - számolt be pénteken a Napi Gazdaság.



Miközben a belföldi horgászati turizmus is egyre nő, látványosan emelkedik az ide látogató külföldi pecások száma, elsősorban azért,...

... mert a nyugati árakhoz képest itt olcsó a horgászat. A felmérések szerint a horgászturisták az átlagnál több éjszakát maradnak, az átlagnál többet költenek, és mivel Európában több mint 26 millió pecást tartanak nyilván, az üzletágban jelentős potenciál van - írta a lap.


A kiskereskedelemben is érezhető volt a horgászat kedvező hatása: forgalom híján nem kellett ilyen profilú boltot bezárni, és tovább nőtt azon kis- és középvállalkozások száma, amelyek különböző csalik gyártására specializálódtak.



Forrás: HVG

3 megjegyzés:

  1. Tisztább képet!!!

    A horgászat régebben a „kisemberek” hobbijának számított, rendszeres kikapcsolódást biztosított egy jelentős réteg számára, mely réteg mára teljesen átalakulóban van, hisz a szerényebb jövedelműek ma az életükért kénytelenek küzdeni.
    Azt nem tudom milyen statisztikák, elemzések vezették a fentebb említett újságot, ill. annak tudósítóját az ott leírtakra, viszont azt biztosan tudom, hogy számtalan kiskereskedés kényszerült lehúzni a rolót.
    A növekvő belföldi horgászturizmussal sem értek egyet, hisz a horgászok tábora és itt az aktív, valóban eljáró, különböző, esetleg távolabbi vizeket felkeresők száma évről-évre csökken, hisz mindenki fontolóra veszi azt, hogy 5-10 ezres üzemanyag és a további költségek meg érik-e azt amit kapnak cserébe?
    Tisztelet a kivételnek, de sok helyen a lerabolt vizek, szemetes inkorrekt környezet várja a pihenni vágyókat.
    A külföldi horgászok? Hol vannak?
    Jelentős potenciál valóban lenne ebben az ágazatban, de ehhez nagyon „sokat” kéne tenni.
    A vizeinknek horgászkezelésbe kellene kerülnie, megfelelő védelméről és itt nem csak az orvhorgászokra gondolok (vízminőség, terület specifikus telepítések, … kecsege? márna? tavakban???), törvények szigorítása, betartatása, stb.
    Osztrák horgászismerősök azért nem jönnek nyáron horgászni, mert nem hajlandók literszám magukra kenni a különböző szúnyogriasztó kemikáliákat.
    Kicsit költeni kéne a megfelelő horgászkörnyezet kialakítása, hisz a „jól fizető” vendég jól szeretné érezni magát és nem leamortizált autókkal, sebesre kapart végtagokkal, a pollenektől duzzadt nyálkahártyával, esetleg hal nélkül hazautazni.
    Mint horgászboltos kívánom, hogy ezeket a sorokat egyszer újra leadják és remélem, akkor valóban együtt örülhetünk a fellendülésnek, de addig sajnos ez a realitás...
    Üdv, Erdei Zoli

    VálaszTörlés
  2. Szia, Zoli!
    Számomra is elég furcsa ez a statisztika, de ettől még lehet igaz, csak én nem járok olyan helyekre, ahol ez beigazolódna. A Duna fővárosi szakaszán még nem találkoztam külföldivel, de nyilván nem ez a mérvadó. Szerintem a Balaton, Velencei-tó és a Tisza-tó, illetve a magántavak adatai lehetnek a statisztika mérföldkövei. A sok rendszeres turista, illetve a bojlis versenyekre érkező pecások nyomnak a latban. Ha csak magamat veszem alapul, akkor sajnos azt a tényt kell megállapítanom, hogy az utóbbi időben sokkal kevesebb időm jut a horgászatra és ami ennél is fontosabb, hogy a rá szánt összeg is drasztikusan kevesebb lett. Persze tudjuk, hogy átlagot szoktak számolni a statisztikákban, de jó lett volna tudni, hogy hány embert vettek alapul.

    További szép estét,

    Figura

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!

    Sajnos ez is olyan lesz mint a vadászat. E téren is ez a pálya!

    VálaszTörlés

Mi a véleményed a cikkemről?